Aanhangwagenrijbewijs

Algemeen

Wanneer je met een auto + aanhangwagen wilt gaan rijden zul je in veel gevallen in het bezit moeten zijn van het rijbewijs B-E. Voor het B-E rijbewijs hoef je geen theorie-examen af te leggen. Wel krijg je vooraf aan het praktijk examen enkele vragen (maten en gewichten) welke betrekking hebben op de kenteken- en registratiepapieren van de auto en aanhangwagen en de belading. E.e.a. wordt uiteraard tijdens de les ook doorgenomen.

Auto rijbewijs (rijbewijs B)

Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Ook mag u in bepaalde gevallen met een aanhangwagen rijden.

Aanhangwagen gebruiken met rijbewijs B:

U mag met rijbewijs B in de volgende situaties een aanhangwagen gebruiken:

 • de toegestane maximummassa van aanhangwagen of oplegger is minder dan 750 kilo. (de toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen).
 • is de aanhangwagen of oplegger zwaarder dan 750 kilo? Dan is rijbewijs B toegestaan, als de toegestane maximummassa van de auto en aanhangwagen samen niet meer bedraagt dan 3.500 kilo. Wilt u met uw personenauto een zwaardere aanhangwagen voorttrekken (zoals een boottrailer of caravan), dan heeft u een aanhangwagenrijbewijs nodig

Aanhangwagen mag zwaarder zijn dan auto

De aanhangwagen of oplegger mag zwaarder zijn dan de lege auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet dan wel blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken. Tot 19 januari 2013 moest de aanhangwagen of oplegger lichter zijn dan de ledige massa van de trekkende auto (dat is het gewicht zonder lading en inzittenden).

Voorbeeld van combinaties

Enkele voorbeelden van combinaties met het benodigde rijbewijs. In alle gevallen gaat het gewicht om leeggewicht + laadvermogen. Voor iemand die vóór 19 januari 2013 het rijbewijs B of BE behaald, gelden de oude regels

Gewicht autoGewicht aanhangwagenBenodigd rijbewijs
 2.400 850 Rijbewijs B
 2.400 1.400 Rijbewijs B+code 96
 2.400 2.000 Rijbewijs BE
 3.000 4.000 Rijbewijs BE (voor 19 januarie 2013)

Derde Europese rijbewijsrichtlijn

De Europese Unie wil de regels voor rijbewijzen in alle lidstaten gelijktrekken. Het idee daarachter is dat bestuurders in alle lidstaten straks hetzelfde weten en kunnen. En dat overal dezelfde eisen worden gesteld. De afspraken hierover zijn vastgelegd in de derde Europese rijbewijsrichtlijn.

Met een rijbewijs B mag een leerling tot 19 januari 2013: (oude situatie)

 • een motorrijtuig besturen van maximaal 3500 kg dat geschikt is voor het vervoer van maximaal 8 personen (de bestuurder niet meegerekend).
 • een aanhangwagen of oplegger tot maximaal 750 kg achter zijn auto voorttrekken.
 • een aanhangwagen of oplegger met een gewicht van meer dan 750 kg achter zijn auto voorttrekken.

Alleen als het maximaal toegestane gewicht van beide voertuigen samen niet meer is dan 3500 kg. De aanhangwagen of oplegger mag niet meer wegen dan de ledige massa van de trekkende auto. Dit is de massa van het voertuig zonder lading, bestuurder en andere inzittenden.

Met een rijbewijs B mag een leerling vanaf 19 januari 2013 (nieuwe situatie)

 • een motorrijtuig besturen van maximaal 3500 kg dat geschikt is voor het vervoer van maximaal 8 personen (de bestuurder niet meegerekend).
 • een aanhangwagen of oplegger tot maximaal 750 kg achter zijn auto voorttrekken.
 • een aanhangwagen of oplegger met een gewicht van meer dan 750 kg achter zijn auto voorttrekken.

Alleen als het gewicht van beide voertuigen samen niet meer is dan 3500 kg. De aanhangwagen of oplegger mag wel meer wegen dan de ledige massa van de trekkende auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet dan wel blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken.

Nieuwe regels rijbewijs BE

Met het rijbewijs BE mag een leerling tot 19 januari 2013 een aanhangwagen of oplegger voorttrekken met een gewicht van meer dan 750 kg (geen maximum, maar wel trekkend voertuig cat. B). Als hij op of na 19 januari 2013 zijn BE rijbewijs haalt, mag het gewicht van de aanhangwagen of oplegger niet zwaarder zijn dan 3500 kg.

Nieuw rijbewijs B+ code 96

Nadat de leerling examen heeft gedaan voor de categorie BE kan hij vanaf 19 januari 2013 ook kiezen voor een rijbewijs B+ code 96. Met dit rijbewijs kan hij minder gewicht vervoeren dan met BE. Met een rijbewijs B+ code 96 mag hij een aanhangwagen vervoeren met een maximum gewicht van meer dan 750 kg, mits het voertuig en de aanhangwagen samen niet meer dan 4250 kg wegen.

Hij kan een rijbewijs B+ code 96 bij zijn gemeente aanvragen op het moment dat hij is geslaagd voor het examen voor de categorie BE. Wanneer hij eenmaal voor B+ code 96 heeft gekozen, kan hij deze later niet meer omwisselen voor een BE rijbewijs. De rijbewijscategorie BE wordt ook niet op uw rijbewijs vermeld.

Het rijbewijs B, rijbewijs BE en rijbewijs B+ code 96 blijven 10 jaar geldig. Het examen voor B+code 96 is gelijk aan het examen voor BE. De rijbewijscategorie B+code 96 is dus eigenlijk overbodig! Het aanvragen ervan biedt geen enkele meerwaarde boven BE.

Opleiding BE

Ook voor een opleiding BE ben je bij ons aan het goede adres. De opleiding BE is een opleiding op maat. Dit wil zeggen dat het lesprogramma volledig gebaseerd is op de ervaring die je al hebt.

Voor het rijbewijs E achter B zijn er twee mogelijkheden, namelijk een dagopleiding en een gewone opleiding Bij de dagopleiding doen we voor aanvang van de opleiding eerst een intest, waarbij we nagaan of een dagopleiding met aansluitend het examen wel haalbaar is. Het is namelijk gebleken dat wanneer een kandidaat niet over voldoende ervaring beschikt in het rijden met een aanhangwagen, het erg moeilijk is alles op één dag te realiseren. Wanneer men kiest voor de rijopleiding met losse lessen, is het niet zo dat er meer lessen nodig zijn dan bij een dagopleiding.

Ook is de totale tijd van de opleiding ongeveer gelijk, omdat het praktijkexamen direct kan worden aangevraagd. Omdat er steeds wat meer tijd tussen zit, is er niet de “stress” die je bij een dagopleiding wat meer hebt, omdat je aan het einde van de dag toch op moet gaan voor je praktijkexamen.

De lesduur bedraagt 90 minuten. De aanvraagtijd voor het praktijkexamen is ongeveer 4 weken, daarbij is het uiteraard wel mogelijk om op korte termijn te komen lessen. Het is voor het rijbewijs E achter B niet nodig om het theorie-examen te doen.

Intest

Om te bepalen welk programma het beste bij je past doen we eerst een intest. De intest duurt ongeveer anderhalf uur. Op basis van de intest bepalen we het precieze aantal lessen en plannen we een CBR examen. Zo weet je precies wat het gaat kosten en wanneer het examen is. Het is mogelijk om de opleiding op een dag te doen. Je begint dan ’s ochtends met lessen en je legt dan in de middag het examen af bij het CBR.

Wat staat er op het lesprogramma?

 • controle voertuigpapieren
 • aan- en afkoppelen
 • recht achteruit rijden
 • bocht achteruit rijden
 • keren m.b.v. een zijstraat
 • kijktechniek (zonder binnenspiegel)

Schrijf je nu in!

Na het inschrijven wordt er binnen een á twee werkdagen contact met je opgenomen om je eerste rijles te plannen.

Inschrijven

Zo gaat het bij het praktijkexamen auto met aanhangwagen